MY NICEFollowers


thanks for stopping by..
have a nice visit..and enjoy my blog..

Monday, 17 June 2013

the way to handle my stress...


haiii korang...last week aku superr stresss... hukhhukhuk...paper langsung xde gap weyhh...penat aku nk kejar study.. 3 paper dlm massa sminggu mmg siot..perrghhh...tido xcukup derrr...mmg mngu tu aku langsung xterurus..pegi cafe dengan muka seposen...tudung senget benget xde ku kisah....mujur aku ingat je nk pakai tudung..hikhik..melampau...

abes je exam  paper yang ke3 tu...kitorang terus decide nk kuar changlun...changlun je pon...uhuk..sedeyh!!...pegi makan kfc...aku try their new resepi.. korean burger.. best laa kalau nk compared dgn korean chicken diorang...korean beger dia lebeyh mavelous...tapi xde snap gambar pon..kitorang semua gelojoh nak mkn je...aptb!!..

masuk cmart jumpa dgn sorg akak ni pkai shawl tribal super owsem plus gojes..i pon teringin sama..belek punya belek shawl kat situ..skali jumpe yang sejibik terus rembat derrr!!..lawooo....balik try tu not bad laa..tapi xsama lawa mcm akak tu pon...uhuk..sedeyh lagi...

hoi asal hidung ko tajam sangat?? pffttt

(sue my roomate)

cantek ke tidok???

balik je dari changlun tu penat giler..dah mandi siap2..aku buka laptop baring atas katil yang super empuk tu..haha...buka citer korea... FLOWER BOYS NEXT DOOR.. best kot..aku marathon citer tu sampai pagi derrr..satu malam je aku khatam citer tu...siyes kerja giler...feeling korean jap..dah laa td mkn korean berger.. haha...citer dia ringan je xde feeling2 sangat..lawak je yang banyak....xde lah aku stress sambil tengok citer tu..hero dia xdelah nsem sangat tapi cute yaa ampun...haha.. pom puan tu park shin hye..citer ala2 rapunzel g2..korang kene tengok taw...

hero n heroin yang cute... hehehe

ok tu je nak citer.. ok tu je nak citer..hehe..sebenarnya aku tengah menghitung hari nak balik kampung...derrrr xsabar!!!...hehehe.... exam aku dah xpk pon..haha..jiwa aku dah sampai umah pon skang ni...

ok bye!! c u next entry...

Saturday, 8 June 2013

the biggest danger of sleepiness


ehemm..tetiba terasa nak hapdate blog...tadi aku check email...lepas tu ade satu article yang aku dapat..its about the danger if sleepiness...article ni mcm ade kaitan je dgn Mr dia...hehe..gediks..ingt nak bg dia before that kita letak kat blog dulu eyh utk bacaan korang...pffttt...korang lah sangat kan..

ok..xpyah nk membebel banyak sangat..kita straight to the point..

The Impact of Chronic Sleepiness

People who are sleep deprived often say they feel “foggy.” Here are three reasons.
1. Sleepiness slows down your thought processes. 
Scientists measuring sleepiness have found that sleep deprivation leads to lower alertness and concentration. It’s more difficult to focus and pay attention, so you’re more easily confused. This hampers your ability to perform tasks that require logical reasoning or complex thought.
Sleepiness also impairs judgment. Making decisions is more difficult because you can’t assess situations as well and pick the right behavior.
2. Excessive sleepiness impairs memory. 
Research suggests that the nerve connections that make our memories are strengthened during sleep. “Sleep embeds the things that we have learned and experienced over the course of the day into our short-term memory,” says Avelino Verceles, MD, assistant professor at the University of Maryland School of Medicine and director of the school’s sleep medicine fellowship.
It appears that different phases of sleep play different roles in consolidating new information into memories. If your sleep is cut short or disrupted, it interferes with these cycles.
When you’re sleepy, you may forget and misplace things often. And the inability to focus and concentrate caused by sleepiness further weakens memory. “If you’re not able to concentrate on what’s at hand, it’s not going to make it into your short-term memory and then long-term memory,” says Allison T. Siebern, PhD, a Fellow in the Insomnia and Behavioral Sleep Medicine Program at the Stanford University Sleep Medicine Center.
3. Poor sleep makes learning difficult. 
Sleep deprivation affects your ability to learn in two ways. Because you can’t focus as well, it’s more difficult to pick up information, so you can’t learn efficiently. It also affects memory, which is essential to learning. In children, sleepiness can lead to hyperactivity, also hampering learning. Teens may lose the focus, diligence, and memory capacity to perform well in school.

The Biggest Danger of Sleepiness: Slowed Reaction Time

Sleepiness makes your reaction time slower, a special problem when driving or doing work or other tasks that require a quick response. The National Highway Traffic Safety Administration conservatively estimates that at least 100,000 crashes reported to police each year are due to driver fatigue. Other estimates put that number at 1 million -- 20% of all crashes. Nearly one-third of Americans in the National Sleep Foundation’s 2009 poll reported nodding off while driving.
You don’t need to fall asleep at the wheel to be a danger -- drowsiness alone can be as dangerous as driving drunk. Driving while sleepy is like driving with a blood alcohol content of .08% -- over the legal limit in many states. And drinking and drowsiness are double trouble when driving because sleep deprivation magnifies the affects of alcohol.
The people at highest risk for fatigue-related auto accidents are teenagers and young adults, especially men. Shift workers who work at night or work long or irregular hours and people with untreated sleep disorders such as sleep apnea and narcolepsy are also at high risk.
A slowed reaction time can endanger lives in other ways. In a 2009 study done with cadets at the United States Military Academy at West Point, researchers from the University of Texas in Austin found that sleep deprivation hampered information-integration. This is a function of the mind that relies heavily on split-second, gut-feeling decisions. The researchers noted that this could be a particular concern for firefighters, police officers, soldiers, and others who are often sleep deprived on the job.

The Impact of Sleepiness on Mood and Mental Health

Lack of sleep can alter your mood significantly. It causes irritability and anger and may lessen your ability to cope with stress. According to the NSF, the “walking tired” are more likely to sit and seethe in traffic jams and quarrel with other people. Sleep-deprived people polled by the NSF were also less likely than those who sleep well to exercise, eat healthfully, have sex, and engage in leisure activities because of sleepiness.
“Over time, impaired memory, mood, and other functions become a chronic way of life,” says Siebern. “In the long term, this can affect your job or relationships.”  
Chronic sleepiness puts you at greater risk for depression. They are so closely linked that sleep specialists aren’t always sure which came first in their patients. “Sleep and mood affect each other,” says Verceles. “It’s not uncommon for people who don’t get enough sleep to be depressed or for people who are depressed to not sleep well enough.”

How Do You Know if Sleepiness Is a Problem?

Because individual sleep needs vary, experts say the best way to gauge whether you’re getting enough sleep is by how you feel. “You shouldn’t feel sleepy when you wake up,” says Verceles. “You should be energetic throughout the day and slowly wind down as you approach your usual bedtime.”
Krakow suggests assessing your day-to-day abilities and quality of life.  “Ask yourself if your cognitive performance is where you want it to be,” he says. “Are you having conflicts with other employees or your boss over your memory, attention, or concentration -- and particularly your productivity?

ok laah kot..tu je...tapi article ni in english...


Thursday, 6 June 2013

tolong laa berperasaan siket!!


sekarang ni aku tengah demam exam...huhu..tapi hari ni xde paper paper is on 9th rilek2 dulu..petang ni xde nak citer pasal exam pon..buat aku tambah stress je..hikhik...budak xmo terima kenyataan kene exam camni lah gayanya...whatsoever!!

aku buat entry ni saje je nak borak2 kosong..nak citer pasal someone i used to know yang berhati batu...siyes xde perasaan..nyampah sangat2 taw...this guy is my bf..pfftt..apbt..kapel ngn org xde perasaan akan sentiasa makan hati berulang jantung lkah gamaknya..haha..tapi aku xnak citer banak pon pasal dia ni since kitorang just kapel laen lah kalau dah kawen.. ye dok?? 

aku kapel ngn this guy xmcm kapel2 yang lain yang jumpa doblasjam sehari..msg n call doplohpatjam..aku ngn dia nandoo k...xcontact langsung dlm seminggu pon penah je..dia rilek je..aku je laa yang serabai pon..uhukkss..

dia pon masih belajar.. budak industrial design..xsama U dgn aku pon....since dia kene desing apetahkebenda tu most of his time adalah kat studio...thats why kitorang jarang contact...dpt jumpa pon kat kampung time cuti or midsem break..

kitorang selalu gaduh pasal BUSY je..haha..xpon sbb dia langsung xde masa utk aku..tu je topik nya..mmg xde arh sbb lain....aku sedar tu mmg salah aku sbb xmo phm keadaan nk buat camne kan..kdg2 sakit ati wooo...

penah gak arh rasa dia macam ada skandal kan..laki bukan boleh percaya sangat...aku pon x 100% trust him...tapi aku SUMPAH aku try buang perasaan tu....tahap curiosity aku boleh diovercome lagi lah kan...xsampai tahap nak BANG!!! meletop..hehe..over...

ari tu aku ade dengar lagu JUST GIVE ME A REASONS by pink tu..lpas tu aku suh dia dgr...boleh pulak dia xpaham..tensi hokeyh...

selang dua tiga hari tu.. aku buka fb jumpa satu gambar ni dengan kata2 yang sedikit owsem..aku pon sent laa kat dia...skali lagi dia buat xtaw.....

dpt je gmbar ni boleh dia tanya aku.. xde paper ke ari ni???

lepastu semalam aku xboleh tidow..time tu dah 2lebih kot..saje je msg dia..

aku : kite xbleh tidow.. :'(
dia : kenapa pulak??
aku : xtaw...sakit kepala ngantuk sangat...tapi mata still xmo pejam..
dia : tutup lampu ttup mata then tidow.
aku : ermm xpe arh..nyte.. sory ganggu (merajuk)
dia : jgn laa merajuk...kite bukan xnak pk pasal kamu..tapi kite xde masa..skg ni ade kat studio tengah design.............
aku : kite xmerajuk pon..xpelah..kamu buat lah keje dulu...

penat ok merajuk sesorang..huhu..sabar je lah....
tadi tengah online FB jumpa satu lagi gambar dengan kata2 mcm tadi tu..hehe..ingat nk sent kat pk balik xjd arh sbb jap ag kang dia kata aku saje je nak cari pasal..hehe

selalu je dia xrply msg aku..aptb..pfft..

aku xde lah hegeh sangat pon kan?? haha..sedapkan hati sendiri lg....pape jela...

p/s : wahai kaum adam tolong laa jgn buat mcm org xde perasaan...hehe..kesian kaum hawa....mereka insan yang lemah... :)

peace & bye

''Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik''

Assalamualaikum semua!!
jom join Giveaway anjuran JAAkechik Corner!
anda berpeluang untuk menang Photo Magnet yg ohsemm.
Hadiah Utama pula adalah Dua Helai Baju T-Shirt.

giveaway 2013,

syarat-syaratnya :

1. jadik follower blog jaakechik :
2. klik LIKE facebook penaja segmen (comey2Ku Printing) : 
3. buat entry simple bertajuk : Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik
4. letak banner giveaway (seperti diatas) ke dalam entry anda.
5. tinggalkan link entry penyertaan anda dibawah komen entry ini.

giveaway 2013

HADIAH : 2 helai Baju T-Shirt & 8 Fridge Magnet Bergambar
NOTA : pemenang diumumkan pada 27 Jun 2013 (random. org)
 Tarikh segmen : 01 - 21 Jun 2013 (only 3 weeks)


Read more: